Ännu en fin recension av ”Att fågla, att fly, att förbli”, skriven av Thomas Almqvist i Magasin Opulens

Thomas Almqvist skriver:

”Sedan jag läst och recenserat Stefan Albrektssons diktsamling Sjöstjärna 2019, har jag följt hans utveckling som poet från ganska nära håll.”

”Med sina dikter vill han få oss att minnas det förgångna, att vara vakna i nuet och att drömma om framtiden. Redan diktsamlingens titel Att fågla att fly att förbli, som jag verkligen gillar, bär med sig allt detta. På något sätt blir dikterna minneskonst och samtidighet, när de gestaltar poetens liv och erfarenhet.”

”Fågeltemat anslås direkt med diktsamlingens motto, som är ett citat av Maya Angelou: ”A bird does not sing because it has an answer, it sings because it has a song”. Fåglarna finns med i de flesta av dikterna – ”Gryningen har just öppnat ögonen./Våren regnar in i trädgården, slår ner/i blåmesarnas ivriga sång.” Jag återger dikten ”Fågelskådande” i sin helhet.

”jorden luktar törst
vassarnas rävsvansar slokar
Tåkerns spegel väntar vind
där sothönorna ligger som olyckor.

trots att mitt huvud är ett träd
fyllt av små grenskakande apor
flaxar en svartgråten skäggmes
i bladverket och blir till blyertsbock i min bok”

Det är en underbar dikt i all sin konkretion och strama enkelhet och väldigt typisk för Albrektssons sätt att formulera sig idag. Jag tyckte verkligen om ”Sjöstjärna”, när jag läste den för några år sedan, vilka dikter redan då var laddade med stark närvarokänsla, men Att fågla att fly att förbli är ännu ett strå vassare och så pass mycket bättre. Stefan Albrektsson fortsätter alltså att utvecklas som poet.

Jag började läsa dikterna samma morgon en dag som jag skulle iväg på en begravning för att ta ett sista avsked av en mycket nära och god vän. Att bara vakna och ta sig ur sängen den morgonen kändes tungt, men Stefan Albrektssons dikter träffade mig rakt i hjärtat, fick mig ganska snart att må mycket bättre och gav mig tröst i all min sorg. Livet går trots allt vidare och vi kan se framtiden an med viss tillförsikt.”För att läsa hela recensionen, klicka här.

Vill du veta mer om ”Att fågla, att fly, att förbli” finns det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close