”Att fågla att fly att förbli” får finfina ord av Peter Nyberg

En söndag som tillbringats horisontellt fick en glädjande lyftning av Peter Nybergs ord om ”Att fågla att fly att förbli”. Tack!

Ett litet smakprov nedan. För att läsa hela recensionen – klicka här.

”Under ett par år har vi skrivit poesi tillsammans, Stefan Albrektsson och jag. Först i en 90 dagar lång poesiutmaning där vi lade ut en dikt om dagen, därefter i en 365 dagar lång poesiutmaning och numera i en utmaning där vi skriver en dikt i veckan. Givetvis har vi varit fler i utmaningarna men i den här typen av texter, som kan misstas för recensioner, är det viktigt att berätta. Dikterna i Att fågla att fly att förbli skrevs innan utmaningarna i poesi, men redigerades fram under den här tiden och gavs ut på Fri Press 2022.

Redan i titeln ger vid handen vad läsaren har att vänta sig: poesin handlar om fåglar, om att fly in i minnet eller tanken och om att förbli, det vill säga fortsätta existera. Det sista är inte minst viktigt, här finns i iakttagelserna en genuint existentiell grund. Boken undersöker vad det är att vara människa, vad det är att vara som oss alla. Titelns uppställning på omslaget indikerar också att vi har att göra med en poet som inte bara lutar sig mot det traditionella utan arbetar med poesins grafiska möjligheter samt inte minst med de ljudmässiga nivåerna av orden.

Stefan Albrektssons kompetens blir snabbt tydlig. Här finns ett par sapfiska strofer och ofta sjunger raderna, klingar av versmått och genuint musikalisk dikt. Men främst är det en poesi som bärs av bilderna. Inte sällan är de överraskande och starka.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close