”Sjöstjärna” recenserad i Dagens Bok

Bra recension av Eva Wissting på Dagens Bok. Här är originallänken: http://dagensbok.com/2019/12/12/en-stjostjarna-som-drar-i-olika-riktningar/

En sjöstjärna som drar i olika riktningar

Om författaren

Stefan Albrektsson är född 1969 och bor i Halmstad. Han arbetar som musiker och elgitarrpedagog. Han debuterade 2017 med foto- och diktboken Upplysta mörkrumtillsammans med konstfotografen Gunnar Sjödin.

Stefan Albrektssons Sjöstjärna innehåller flera guldkorn. Ett av dem är diktsamlingens allra första dikt:

På nio månaders djup
lärde jag mig allt jag vet

om hjärtats dunkla trumslag,
hur luft låter inifrån

vad varmt mörker är,
att vara i levande vagga,

hur ljudet av röster
dämpas genom hud.

Jag fostras fortfarande
från insidan och ut.

När något förs fram från ett unikt perspektiv genom helt vanliga, okonstlade ord – det är då de här dikterna är som bäst, tänker jag. Här är ytterligare ett underbart exempel:

När jag var sex år gammal
bar jag ett helt hav i min mun.
De drunknande drev upp på öde stränder,
svällde ruttet och blev mat åt trutar
som fäktade med näbbarna
och högg och högg och högg.

Tyvärr gäller inte det boken överlag, utan diktsamlingen ger ett ojämnt intryck. En orsak till det är att alltför många titlar är som små förklarande facit, i stället för att sätta en ton eller antyda en inriktning. Den första dikten ovan, till exempel, har titeln ”Pregnant maieutik”, vilket känns just som en sådan förklaring till hur dikten ska tolkas. Utifall läsaren inte förstår? Eller utifall läsaren skulle kunna komma fram till en annan, egen tolkning?

Titeln ”Pregnant maieutik” är också ett exempel på en lekfullhet med orden som går igenom på flera ställen. En annan lekfull titel är ”Den röde baronen (Bitter svit)” om ett barn som är utsatt för en fars alkoholism. I stället för att den språkliga lekfullheten skapar flera nivåer som lyfter dikterna, blir det platt fall med ordleken på ”bitter sweet” till det i övrigt helt allvarliga innehållet i dikten.

Lekfullhet i sig är bra, men alltför ofta i den här diktsamlingen får det dikterna att framstå mer som oslipade skrivövningar. Kanske borde leken ha fortsatt ett tag till, dragits mer till sin spets, för att fler av dikterna skulle få landa i sin form.

Även om allt inte kommer till sin rätt, så finns här många lovande bilder med talande detaljer. Som när pojkgänget omvandlas till hårdrockidolerna i KISS:

Kastade sten på träd. På fredagar
målade vi ansiktena med vattenfärg.
Tuggade fluortantens rödtablett:
Spottade blod. Slog

på tennisrack med tvättsvamp full
av kritdamm. Jag var Gene, Larsa Paul,
Stugan Ace och Jojje Peter. Vi färgade
glödlampor med tuschpennor.

Allt var fortfarande möjligt.

Eva Wissting

Publicerad: 2019-12-12 00:00 / Uppdaterad: 2019-12-12 08:48

Kategori: Dagens bokRecension | Recension: #7951

3 reaktioner till “”Sjöstjärna” recenserad i Dagens Bok

 1. Jag måste erkänna att jag inte får ut mkt av denna recension. Vad är det hon tycker saknas för att diktsamlingen i hennes ögon ska vara fulländad? Kan man inte härleda en diktsamling innehåll till klargörande titlar? Kul att du blir recenserad (all publicitet sägs ju vara bra publicitet), men jag känner inte igen mig i hennes beskrivningar av dina texter. Ofärdiga är det sista dina texter är.

  Gilla

  1. Hallå Henke!! Tack för dina reflektioner!! Jag tar alla recensioner med stor ro – det är ju en människas läsning och åsikt omkring det den läst. Hon berör dikttitlarnas brister – och visst finns det säkerligen brister där. Jag tänker mig oftast titeln som en slags ”välkommen-matta” innan läsaren träder in diktens hus/rum, och några av mattorna kanske är lite fransiga ; ) , men inte vet jag… jag har ju levt med de där titlarna/dikterna länge och har svårt att se hur de ter sig för utomstående (här skulle man kanske bli hjälpt av en lektör innan utgivning). Och angående ordlekarna; tja, jag vet inte om de är så många, inte heller om de är särskilt lekfulla heller… den bittra sviten är ju en ganska bitter svit. Hur som helst så är varje reaktion (oavsett vem och/eller hur reaktionen ser ut) intressant. Jag skriver ju för att andra ska läsa, och läsarreaktionerna är just läsarreaktioner : ) Önskar dig allt gott Henke, och stor lycka med egna skrivprojekt – ser fram emot att läsa när det blir dags!! Åsså en God Jul & Gott Nytt År!!

   Gillad av 1 person

   1. Du har en så inspirerande inställning 🙂
    Ha en god jul och ett riktigt gott nytt år du med!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close