Några reflektioner över Michael Economous ”Ted & Sylvia – ett förståelseförsök”

Under några dagars julledighet har jag passat på att läsa Michael Economous ”Ted & Sylvia – Ett förståelseförsök”, och det är en mycket engagerande och intressant läsning. Hela boken är skriven med en behagligt sympatisk ton och på ledigt behaglig prosa. 

Där det annars är vanligt med polariserande tendenser och/eller behov att positionera sig för eller emot den ene eller andre av de två, lyckas Michael med konststycket att lyssna in båda sidorna och låta dem båda ge sin bild, sin vinkel och så tillåta denna komplexa bild just vara så färgrik och kontrastfylld som väl varje människas liv är. Jag tycker att Michael lyckas ge en befriande balanserad bild av de båda poeterna utan att för den skull väja för mörkret och tragiken. Boken är ett sansat försök att se dem båda som människor (vad mer skulle någon kunna vara?) och poeter.

Jag tycker att det är skönt att Michael lyckas bryta polariseringen, ja den förhäxande polariseringen, som annars har varit ganska vanligt förekommande i förhållande till Plath och Hughes. Det har ofta vältrats i ryktesbildning och oreflekterade förenklingar, men Michaels förståelseförsök (och vilket väl valt Fogelklou-ord det är i sammanhanget) visar ständigt på det komplexa i att vara människa, och den ännu större komplexiteten att vara det tillsammans med en annan komplex/andra komplexa varelser – vilket tusenfaldigar komplexitetsgraden. Michael låter aldrig vare sig Sylvia eller Ted bli förenklat svartvita figurer. Det hedrar Michael att han respekterar de båda författarna på detta sätt. Det har annars funnits en tendens att de båda författarna riskerat att bli rena karikatyrer, mytologiska pappfigurer vilka man antingen kan klä i regentskrud eller antända med bensin beroende på ens egna åsikter om ”vem som är skurk och vem som inte är det”. Och det är många som har hållit liv i tragiken genom att peta med sina pinnar i getingboet. 

Så det är en fröjd att låta sig ledas av Michael igenom biografiska notiser och inkännande kommentarer, där både Sylvias och Teds dikter/texter får tala. Jag är mycket glad över denna empatiskt skrivna bok och rekommenderar den varmt till dig som önskar en gedigen introduktion till Plaths och Hughes författarskap, men även till dig som ”redan läst allt”.

Boken finns inom kort här: https://forlag.hstrom.se/…/665-ted-sylvia-economou… – men förbeställ för allt i världen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close